lauantai 7. tammikuuta 2017

Kamiinapuhallin


Heippa.

Ajattelin höpötellä mun pakkaspäivien luottoystävästä; keittiön puuhellasta.
Hankittiin tänä talvena kamiinapuhallin, ClasOhlsonilta (oli alessa alkutalvesta-50% ja ollut ihan laadukkaan oloinen). Olin ensin skeptinen koko härveliin, mutta nyt en vaihtaisi!
Meillä hellan lämpö jäi keittiöön pyörimään yhteen nurkkaan, tuo pieni johdoton aparaatti pyörittelee lämmön tasaisesti tuolta nurkasta muualle asuntoon, lämpö todellakin jakautuu paremmin ja pienemmällä puumäärällä saa alakertaan nopeaa lämpöä, pärähtää melekin heti valkeiden sytyttyä pyörimään ja pyörii yhä vaikka hiilloskin on hiipunut.

Lämpötuulettimen toiminta perustuu lämpöteknologiaan. Tuuletin asetetaan hellan päälle ja tuuletin alkaa pyörimään kun lämpötila nousee Mitä suurempi lämpötila on, sitä nopeammin tuuletin pyörii. 
Kuumalla pinnalla tuuletin levittää lämmintä ilmaa tehokkaasti.
Tuote toimii parhaiten  85-350°c. välillä
Laittten käytöstä ei tule kuluja sillä se toimii puhtaasti lämpötilaenergian avulla.


Meillä on hellalla aina myös suuri vesikattila suurimman keittolevyn päällä. Lämmitän siinä käytövettä tiskiin ja teepannuun, mutta Kattilalla on toinenkin hyvä tarkoitus,  se pitää levyn lämpötilan tasaisena ja levy ei taivu kovasta kuumuudesta kaarelle.
Usein näkee isoimman levyn halkeilleen/kupruilleen piloille, ennenvanhaanhan hellalla oli aina suuri kattila, mutta nykyään kun perunat kiehuu induktiolla ja vesi lämpenee boilerissa, ei kattilaa liedellä olekaan ja liesi parka vääntyilee pilalle.
Nyt meillä on ollut levyllä suuri sinkkivati jossa on vettä, se me sitten heivataan sohvan viereen illalla ja pulautetaan jalat suolakylpyyn, vesi kun lämpenee siinä ohella tupaa lämmittäessä.6 kommenttia:

 1. Löytyipä elämänmakuinen blogi ja sen emäntä myös! Liityin lukijaksi selattuani parin sivun tekstit; hieno asenne elämään, hieno talo ja mitä vielä ihailen: se, että jaksat sen kaiken keskellä vielä vetää kissan kajaalitkin! 😄 Jatkan lukuja; kiitos, kun kirjoitat - vallan makoisaa sairaspäivinä rattoa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, lämmin kiitos, olipa piristävä kommentti! <3
   Aurinkoista viikonloppua sinne! :)

   Poista
 2. kävisköhän tuo kiukaan päälle?

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että käy, itse en uskaltaisi edes kokeilla, luulen että on vähän vaarallinen jos puhaltaa kuumaa ilmaa lauteita kohti, tuo nimittäin pyörii todella kovalla teholla. . Porin Matin tai hellan päälle nappikaveri...tuossa on jokin lämpörajoitus, mallista riippuen, kannattaa netissä tutustua vaikka etukäteen eri mallien käyttö ohjeisiin ennen hankintaa :)

   Poista
 3. Mukava kuulla että tuo toimii. Mies siitä puhui, oli nähnyt Clasussa tuollaisen ja mietittiin että josko takan eteen hommais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä tarvitseeko tuo meidän malli ainakin sen lämmön tavallaan sieltä alta (eli levyn päälle asetettuna) koitin nimittäin laittaa metallijakkaran päälle keittiön pönttö uunin etten, muttei alkanut siinä pyöriä....täytyy perehtyä aiheeseen vielä. että miten sen saisi tulisijan edessä toimimaan, meillä tuo on nököttänyt vain puuhellan päällä...

   Poista