maanantai 20. kesäkuuta 2016

Mun kyökissäin, sananen safkasta....


Kesä todellakin näkyy mun kyökissäin.
Talvi mennään kotimaisilla juureksilla ja haudutetuilla lihapadoilla, kesän tullen mä sitten flippaan kotimaisista marjoista, kasviksista ja yrteistä.
Puutarhalta suoramyyntinä muuten saa usein kaikkea vihreää ihan puoli ilmaiseksi jos vain jaksaa haeskella.


Meillä on aina syöty terveellisesti, väittäisin että keskivertoa terveellisemmin, leivottu itse, kartettu lisäaineita, menty vähällä sokerilla ja tehty paljon kasviksia.
Siitä huolimatta mun vatsani joka on teini-iässä lääkärin toimesta liian kovilla lääkekuureilla ja vaikeilla osastojaksojen lääkedumppauksilla pilattu, oireili tasaisesti.
Kerään helposti nestettä kaikkialle, mun kropassa on valtavia määriä kortisonijäämiä yhä vaikka lopetin kortisonien käytön kymmenisen vuotta sitten.
Kävin vihdoin kunnon analyysissä josta selvisi ettei mun maksa ja munuaisraukkani toimi enää rasittuneisuuttaan, liian paljojen lääkkeiden ja monien tulehdusten jäljiltä, vaan keräävät nesteitä ja suodattavat tavaraa liian laiskasti. Myös imeytymisessä on sanomista.

Karsin ruokavaliostani Maidon, hiivan, kahvin (auts!), perunan, sokerin, viljat kauraa lukuunottamatta,  ja punaisen lihan. (olen ilman kuukauden jotta kroppa saa korjailla itteään ja palauttelen sen jälkeen, rukiin, juustot jne...)

Hämmästyttävintä oli että mun kropasta lähti viikon aikana lähes kuusi kiloa nesteitä ja kuonaa liikkelle, kahden viikon jälkeen painoa oli pudonnut paria kiloa vaille kymmenen kiloa ja iho parani.
Ainiaan turvottava pömppiskin tuntuu lasehtivan ja mieli kirkastuvan.

Tyttäreni on perinyt saman vatsanlaadun ja maito ei ole hälle koskaan sopinut, (edes laktoositon) suomessa maitoa kuitenkin pidetään jonkinsortin ihmeaineena vaikka nykymaidolla ei juuri ole maidon kanssa enää tekemistä, varsinkin rasvaton maito on turhake,  (anteeksi vaan...tiedän että joku tästäkin suuttuu) ja itseasiassa tutkimusten mukaan kaalin kalsiumkin imeytyy maidon kalkkia paremmin. 

En nyt avaa tätä kurjimuksen kierrettä sen enempää mutta, siihen liittynee suolikaasut ja vatsanväänteet läheisesti. Nyt lomalla karsin tyttönikin ruoasta maidon ja kas-ei enää öisiä vatsakramppihuutoja, ei enää kutiavaa ihottumaa taipeissa, ei enää muitakaan ikäviä vaivoja jotka seuralaisenaan ovat olleet. (hapanmaitotuotteet ja useimmat juustot hälle kylläkin käy, muttei maito purkista suoraan).
Kalsiumin saannista pidän muuten huolta vaikkei maitoa juodakaan.

Tää rasvattomuusbuumi on myös ihan kreisiä,  vaikka olen  hyvin hyvin kiitollinen kouluruoasta, boikotoin sitä että lapseni joutuvat syömään kevytlevitteitä ja rasvatonta maitoa koulussa paremman puutteessa, kudoksemme ja hormonimme tarvitsevat rasvaa toimiakseen täydellä teholla. Unohtamatta aivojen hyvinvointia, lisääntymiskykyä, rasvojen vaikutusta mielialaan ja immuniteettiin. Aivoista suurin osa on rasvaa, eikä tarvi olla kummoinen Einstein laskeakseen yks plus kaks, jos ei aivot saa rasvaa niin ne masentuu. 
En ole eläissäin syönyt kevyt tuotteita...

Eipä voin kittaaminenkaan varmasti hyvä ole, kohtuus kaikessa, itse olen ratkaissut asian tekemällä kevytlevitettä seuraavalla ohjeella;  hyvälaatuista kylmäpuristettua öljyä , voita, reilusti vettä ja ripaus suolaa, lisäksi voi laittaa valkosipulia tai yrttejä.


Hurjaa on Margariinin valmistus, tuote joka on halpa valmistaa ja jota markkinoidaan kovinkin terveellisenä, mutta voiko tälläisen prosessin tuotos olla terveellinen?


Kasviöljyjen teollinen käsittelyprosessi on aika mielenkiintoinen, vai mitä mieltä olette seuraavasta? Öljy erotetaan kasvin siemenistä heksaanilla, joka on liuotin. Se on raakaöljyn jalostuksen sivutuote, joka on vaarallinen sikiölle ja jonka epäillään heikentävän hedelmällisyyttä. Euroopan neuvoston asetuksen mukaan se "aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesieliöille". Öljyseos käsitellään sitten fosforihapolla, jota käytetään mm. ruosteenpoistoon sen metalleja syövyttävän vaikutuksen vuoksi. Tämä voimakas happo neutraloidaan voimakkaalla emäksellä, lipeällä. Seuraavana on vuorossa tumman haisevan mönjän valkaisu ja "deodorointi" eli hajustaminen miellyttävämmäksi kemikaaleilla. "Deodoroinnin" seurauksena tuotteeseen jää mm. karsinogeenisiä 3-MCDP-yhdisteitä. Saksalaisen toksikologian instituutin (BfR) mukaan jo 100 g margariinia päivässä ylittää viisinkertaisesti suurimman sallitun 3-MCDP:n päiväsaannin. (Valitettavasti myös vauvojen maitokorvikkeet sisältävät liikaa 3-MCDP:n jäämiä.) Jotta nestemäinen seos saadaan kiinteämmäksi, se kovetetaan joko vaihtoesteröinnillä käyttäen apuna natriummetylaattia (syövyttävä aine, jonka pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei vielä ole tutkittu) taikka lisäämällä siihen vetyä käyttäen apuna mm. nikkeliä (tässä vaiheessa muodostuvat haitalliset transrasvat). Jossain välissä massaan sitten lisätään erilaisia maku- ja emulgointiaineita. Ja kun mm. E-vitamiini ja monta muuta vitamiinia on tässä prosessissa tuhoutunut, seokseen lisätään mm.synteettistä E-vitamiinia ja markkinoidaan sitten vitaminoituna! Eikä asiaa auta, jos tähän biologisesti  kuolleeseen seokseen lisätään lopussa ylenmäärin kasvistanoleja ja -steroleja ja nimitetään se Benecoliksi. Kasvistanolit ovat kyllä terveydelle hyödyllisiä, mutta ne saadaan luonnollisessa muodossa paljon turvallisemmin syömällä kasviksia, marjoja ja käsittelemättämiä rasvoja.


Margariinin ja kevytlevitteiden tärkeintä ainesosaa, haisevaa tummaa mönjää muokataan käyttötarkoituksen mukaan. Siitä tehdään mm. kenkälankkia ja ihovoiteita. Kun mönjästä halutaan tehdä margariinia, siihen lisätään kemikaaleja, jotta se muistuttaisi mahd. paljon voita. Esim. Flora kevytmargariini sisältää 15 eri ainetta, joista vettä on eniten.


En ole fanaattinen ruuan suhteen, mutta mielestäni mahdollisimman käsittelemätön safka on sitä jota kroppa polttelee mieluiten. Lapset saavat sirkuksessa hattaraa, leffassa poppareita ja kesällä vaahtokarkkeja nuotiolla, ei me iduilla elellä, mutta se jos arkiruoka on hyvää ja terveellistä niin kroppa sietää pienet juhlahetken herkuttelut kyllä.

Itse sorruin remppakiireissä eineksiin, kivasti piristävään kahvin ylijuontiin, herkkuihin kun aharisti ja aika pohjilla kävin, mieli oli samea, kroppaa kolotti ja mikään ei kiinnostanut, paitsi nalkuttaa pikkuasioista.
Puhdistuskuurin jälkeen taasen ei vanne kiristä päätä.
Tää safka pitää mut paljon parempana mutsina, ystävänä ja vaimona kun fast foodi.
Olet mitä syöt-on mun kohdalla ikävän tosi, niin paljon kun mä monista safkoista diggaisin ni ne ei vaan sovi mun kropalle.






Jos makuaisti ei ole tottunut kamalan makeisiin herkkuihin niin marjat ja tuore mango haudutetun teen kyljessä on oikeasti mitä suurinta herkkua.


Ehdoton lemppariaines keittiössä on juuri nyt bataatti.
Ohuina viipaleina kulhoon, päälle mausteita, suolaa ja reilusti oliiviöljyä, sekoitetaan ja pellille, 220 asteeseen kunnes pinta rapsakka. Tuossa oli mukana lanttua.  Urtekramin cajun mix on mun ehdoton lemppari, ihanaa kaikessa ruuanlaitossa. Kantis- cittari myy sitä ja meillä menee purkki jos toinen kokkaillessa.



Salaateissa muuten on ihanan makuisia pensasmustikat!


Mä voisin puhua ruuasta loputtomiin.
Rakastan ruokaa, arvostan puhdasta ruokaa ja osoitan kiintymystä kokkaamalla läheisille ja ystäville.
Mikään ei ole parempaa kun nätti kesäilta, hyvää ruokaa, viiniä ja huippuseuraa.
Olen kuulemma ihan mukiinmenevä kokkikin mikä lämmittää mieltä, kiva fiilis on painaa illalla tiskari päälle kun koneessa on ison seurueen lautaset ja kaikilla vierailla vatsat täynnä ja tuvassa hyvä meininki. 

10 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Täällä yks joka sortuilee kiireessä ja taas välillä koittaa skarpata lisäaineettomuuden ja maidottomuuden suhteen. Ruokajuttuja saa mielellään laitella lisää ja resepti-ideat olis kans kivoja! Hyvää kesän jatkoa koko teidän poppoolle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! <3
      Ihanaa, laitankin niitä jatkossa enemmän :)
      Samoin sinne!

      Poista
  2. Hih, ihan adrenaliinit ryöpsähti itelläkin kun luki tätä.:D lisäaineista, kemikaaleista ja teollisesti prosessoidusta ruoasta ois niin paljon sanottavaa, mutta suurin osa pitää viherpiipertäjähihhulina heti, jos avaa sanaisen arkkunsa. Äh. Vaikka omasta hyvinvoinnistahan (ja ehkä myös luonnon siinä sivussa) siinä on kyse, eikä muutoksen tarvi näkyä kukkarossa kovasti -luomua kun voi saada jopa halvemmalla kuin tavallista ja siinäkin säästää kun jättää teollisia mössöjä pois kärrystä eikä mässää.:) ja jo pienillä muutoksilla voi vähentää myrkkyjen joutumista elimistöön, kannattaa tuijottaa kokonaiskuvaa paljonko mistäkin niitä kemikaaleja satelee. Sama pätee luonnonkosmetiikkaan ja kodin puhdistukseen. Kynäiles hei postausta niistä??:):)
    Kivaa kesää!!
    T. Suvi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3
      hei mähän teenkin kemikaalipostauksen tässä joku päivä! :D

      Poista
  3. Yks parhaista sun kirjotuksista!��

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. :D
      Että mulla lähtis tän aiheen kaa mopedi keulii :D

      Poista
  5. niin totta joka sana, mitä kirjotit! ja miten paljon energiaa esim lääkärit/ terkkarit nykyään tuhlaavat siihen, että jaksavat nalkuttaa puhtaan ja simppelin ruuan "vaaroista"! itse olen etenkin noiden meidän koululaisten neuvola- aikoina joutunut vääntämään kättä siitä, että kyllä, voi on ihan hyvää ja ei, ihminen ei kuole, jos ei vedä vehnäleipää sitä kuutta palaa päivässä ;D puhumattakaan muista väännöistä! ihanal ukea, että ootte saaneet apua ruokavalion putsaamisesta, jatkakaa samaan malliin!
    mukavaa juhannusta sinne!

    VastaaPoista
  6. Kiitos <3
    Näinpä juuri, väännetään siis jatkossakin :D
    Ihanaa kesää!!!

    VastaaPoista