tiistai 3. syyskuuta 2013

Speltin lyhyt oppimäärä ja laiskan emännän limppu



 Spelt antaa leivonnaisiin ja ruokiin aromikkaan ja täyteläisen maun. Ravinto-ominaisuuksista merkittävin on speltin runsas proteiinipitoisuus. Täysjyväspeltti sisältää myös runsaasti kuitua. Speltti sisältää muita viljoja vähemmän tiettyjä lyhytketjuisia hiilihydraatteja .

Suosimme luomua ja meillä on kotona oma viljamylly, ostan rukiin, speltin, ohran kauran ja vehnän läheiseltä viljelijältä suoraan jyvinä ja jauhan itse kotona jauhoiksi. Näin jyvien rasvahappo ja muut ravintoarvot ovat parhaat mahdolliset. Jyvät säilyvät pitkään, toisin kuin jauhettu vilja. Voisin jatkaa aiheesta ummet ja lammet, mutta heiii munhan piti laittaa se limpun ohje ;)

Laiskan emännän aamiaislimppu

Varsinkin viikonloppuisin on ihana saada tuoretta leipää, mutta minä en ole aamu-ihminen ja lapset eivät kauaa aamupalaa jaksa odotella joten kehittelin super-iisin ohjeen. 

25G Hiivaa
Reilu 6 dl vettä
2 rkl hunajaa
2 tl kristallisuolaa
1/2 -1dl ruokaöljyä
1-2dl kaurahiutaleita
1-2dl spelttileseitä
pellavansiemeniä maun mukaan
(nokkosjauhetta)
Spelt tai luomuvehnäjauhoa sen verran että seoksesta tulee notkea, löysähkö taikina

Sekoita hiiva kylmään veteen, lisää suola ja hunaja, sekoita. Lisää muut ainekset ja sekoita löysähkö notkea taikina puuhaarukalla. Ota ylimitoitettu vati johon seos laitetaan ja laita kelmu tai lautanen päälle. Itse heitin tämän taikinatötterön viileään eteiseen illalla ja annoin itsekseen kohota ja kehittyä yön yli.(jääkaappi käy myös)
Aamulla jaoin taikinan kahteen osaan, vehnäjauhon avulla lätkytellen muotoilin pellille kaksi suurta limppua ja jätin vielä liinan alle kohoamaan pitkälti toista tuntia.  Uuni 200 astetta ja n 30 minuuttia. Ei tarvitse vaivata eikä edes sotkea sormia taikinaan. Nuppuset heräili vastapaistuneen leivän tuoksuun  <3





2 kommenttia:

  1. Ihanalta näyttää täällä! ♥

    VastaaPoista
  2. Kiitos Murunen <3 Tää bloggaus on niiiiiiiin hauskaa että täytyy ihan rajottaa riemuaan ;)

    VastaaPoista